BLOGI

Virta vehreässä metsässä

 

Tule mukaani elämänvirtaan

Blogissani tuon meidän kaikkien pohdittavaksi oman elämän varrelta nousseita ajatuksia. Elämäni suuria mottoja on, että samaan virtaan ei voi astua kahta kertaa.

Tämä motto on lohduttanut minua useita kertoja. Elämäntilanteet muuttuvat, enkä todennäköisesti kohtaa juuri samanlaista elämäntilannetta uudestaan. Meillä on usein pelkona, että samat asiat tapahtuvat uudestaan. On lohduttavaa ymmärtää, että näin ei tule tapahtumaan. Uudet vastoinkäymiset ovat monella tavalla uudenlaisia. Toki voimme ottaa opiksi aiemmista kokemuksistamme.

Tule siis mukaan kommentoimaan ja jakamaan ajatuksiani. Kirjoituksissani pyrin tuomaan esiin uusia näkökulmia ja minua puhutelleita ammatillisia näkemyksiä. Kaikista tärkeintä on kuitenkin teidän kaikkien blogia seuraavien kommentit. Jokainen ajatus on arvokas.

 

lauantai, 07 joulukuu 2024 20:22

Joulukirjeellä kirjallisuusterapian maailmaan

Minun äidillä oli eläessään tapana kirjoittaa joka vuotinen joulukirje, jossa hän kuvasi kuluneen vuoden tapahtumia. Tapahtumien joukossa oli sekä elämää eteenpäin vieneitä asioita että myös vastoinkäymisiä. Äitini aktiivisuus oli ihaltavaa, mihin en ole itse pystynyt. Blogin kuvana on pohja, johon voit luonnostella omaa joulukirjettäsi. Minulla on tapana kirjoittaa joulublogi, jossa toivotan hyvää joulun aikaa kaikille asiakkailleni, läheisilleni ja tuttavilleni. Tämän toivotuksen toteutan tänäkin vuonna perinteisessä muodossa eli Hyvää Joulua kaikille! Olen blogeissani pyrkinyt siihen, että niissä on myös ammatillinen sisältö kuten tälläkin kertaa eli pyrin kuvaamaan kirjallisuusterapiaa. Kirjallisuusterapia on luovien terapioiden muoto, jossa valmiit ja itse kirjoitetut tekstit toimivat terapeuttisina välineinä.
torstai, 05 joulukuu 2024 19:40

Elämäntavat muistin tukena

Meille on tärkeää suojata aivojamme. Nykyään muistisairaudet ovat kansantauteja, sillä ne ovat niin yleisiä. Muistisairaudet rappeuttavat aivojamme ja heikentävät meidän toimintakykyä. Muistisairaudet ovat niin yleisiä tällä hetkellä, että myös niden tutkimukseen panostetaan ja uusia lääkkeitä kehitellään jatkuvasti. Keskeisiä asioita, jotka vaikuttavat meidän muistiin ja muutenkin meidän hyvinvointiin ovat ravinto, liikunta, uni, sosiaalinen kanssakäyminen ja perussairauksien hoitaminen. Nämä ovat asioita, jotka vaikuttavat meidän kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Elämäntapojen muuttaminen on yleensä ihmisille vaikeaa. Me kaikki yleensä tiedämme, millainen elämä on terveellistä. On hyvä muistaa, että pienetkin korjausliikkeet näkyvät pian omassa hyvinvoinnissa.
torstai, 05 joulukuu 2024 19:39

Muisti voi myös pätkiä

Edellisessä blogissa kuvasin, kuinka pidän unohtamista mielen hyvinvoinnin siunauksena. Minulla on henkilökohtaista kokemusta siitäkin, kun muisti voi alkaa pätkiä. Isäni ja isoisäni ovat vanhuuden myötä sairastuneet vaskulaariseen dementiaan. Oireiden pahentumisen myötä he ovat joutuneet siirtymään hoitokotiin ja he ovat viettäneet siellä viimeiset ajat. Heidän vanhuuden näkymä on ollut synkkä kuten blogin maalauksen, joka on Tove Janssonin tekemä. Hänen teoksiin on mahdollisuus tutustua HAM taidemuseossa Helsingissä. Mielestäni muistisairaus tarkoittaa läheisestä ihmisestä luopumista asteittain, mutta vääjäämättä. Taustalla on usein iso huoli läheisen pärjäämisestä ja tietoisuus oman avun rajallisuudesta.
torstai, 05 joulukuu 2024 19:37

Minulle unohtaminen on siunaus

Unohtaminen on aivojen normaalia toimintaa, vaikka se voi olla sairaudenkin oire. Olen usein todennut, että minun mielenterveyden hyvinvoinnin takana on unohtaminen. Olen omassa elämässäni nimittänyt unohtelemistani siunaukseksi. Jos muistaisin kaikki elämäni tapahtumat, uupuisin varmasti niiden edessä. Muistojen määrä kasvaisi hallitsemattomaksi. Mieli haluaa usein muistaa negatiivisia asioita, eikä niiden vahvistaminen vie meidän elämäämme useinkaan eteenpäin.
sunnuntai, 21 heinäkuu 2024 16:32

Hidastamisen taito

Elämässä pitäisi painaa useammin jarrua kuin kaasua. Hitaammin voimme paljon paremmin. Meidän olisi tärkeää oppia suhtautumaan eri tavalla järjettömän kiireiseen elämäntapaamme. Nopeatempoisesta maailmasta selviytyäksemme, meillä on lähinnä vain yksi keino ja se on hidastaminen. Elämäntahdin hidastaminen parantaa huomattavasti elämänlaatuamme. Se lisää mielenrauhaa, terveyttä, keskittymiskykyä, tekemisen iloa, tehokkuutta, elämän merkityksellisyyttä ja itsetuntemusta.
sunnuntai, 21 heinäkuu 2024 15:47

Älä säikähdä tummia pilviä

Elämään kuuluvat myös huonot hetket. Ikävät tunteet kuuluvat ihmisyyteen. Miltä tuntuisi herätä aamulla, jos ei yhtäkkiä tuntisi mitään - ei iloa, alakuloa tai innostusta? Tämä kysymys paljastaa paljon, miten suuri merkitys tunteilla on elämässämme. Minun mottoni on ystävystyä tunteiden kanssa. Omien tunteiden kanssa voi ystävystyä tutustumalla ja tutkimalla niitä. Tämän työskentelyn jälkeen tunteet eivät enää tunnu niin pelottavilta, että niistä olisi päästävä eroon. Usein psykoterapian asiakkaat haluavat eroon kaikista ikävistä tuntemuksista ja he toivovat, että he voisivat tuntea vain iloisia ja kepeitä tuntemuksia. Meidän ei ole siis syytä säikähtää tummia pilviä elämässämme, sillä ne kuuluvat elämäämme. Niillä on tärkeä tehtävä, sillä ne ohjaavat meitä kohti hyvää ja poispäin pahasta.
sunnuntai, 21 heinäkuu 2024 12:06

Mistä löytää liikunnan ilo?

Omassa elämässäni liikunnan ilon löytäminen on ns. ikuisuuskysymys, johon haluaisin vastauksia. Toivon, että vastaukset lisäävät motivaatiotani liikkumiseen. Voin ihan rehellisesti todeta, että aitoa liikunnan iloa olen kokenut tosi harvoin, jos juuri koskaan. Tutkimusten mukaan 80 % työikäisistä suomalaisista kertoo nauttivansa liikunnasta, koska se tukee mielen hyvinvointia. Edelleen tutkimusten mukaan aikuisen tulisi harrastaa kohtuukuormitteista kestävyysliikuntaa 2,5 tuntia tai vaihtoehtoisesti raskasta kestävyysliikuntaa 1,5 tuntia viikossa. Lisäksi suositellaan lihaskuntoa ja liikehallintaa ylläpitävää liikuntaa vähintään 2 kertaa viikossa. Huh, miten ikinä pystyn näihin suosituksiin? Voin sanoa, että jo pelkkä ajatus hengästyttää.
tiistai, 19 joulukuu 2023 15:19

Optimismin tukeminen 2024!

Toivotan kaikille oikein Rauhaisaa Joulun aikaa ja Hyvää Uutta Vuotta 2024! Toivotuksen haluan antaa oheisen taideteoksen muodossa. Olin jouluviikolla maalauskurssilla ja sen tuotoksena oli oheinen itse maalattu joulukranssi. Se toivottavasti tuo kaikille hyvän mielen ainutlaatuisuudellaan. Vuoteen 2024 haluan siivittää meidät kaikki "Kaikki menee hyvin" -moton kautta.
tiistai, 19 joulukuu 2023 10:19

Häpeän rooli

Häpeän tunne nousee meissä riittämättömyyden ja ulkopuolisuuden tunteesta, jos emme kelpaa tällaisina. Jokainen meistä toivoo, että me kelpaisimme muille. Häpeän tunteen tarkoituksena on estää ihmistä jäämästä ryhmän ulkopuolelle. Tällöin olemme meidän ydinpelkomme äärellä. Meidän pelkona on, että meidät hylätään ja me jäämme yksin. Usein riittämättöömyyden tunne on ahdistuksen, masennuksen, erilaisten addiktioiden ja täydellisyyden tavoittelun takana. Onneksi usein kuitenkin häpeän tunne hälvenee suhteellisen nopeasti.
sunnuntai, 15 lokakuu 2023 10:45

Ongelmanratkaisu

Kahden viimeisimmän blogin kuvat ovat Tiina Ikosen näyttelystä Anori - jäätikön hiljaisuus. Itkosen kuvat esittävät Grönlannin inughuittien elämää. Näyttely kuvaa maisemia, jotka uhkaavat kadota ilmastonmuutoksen vaikutuksesta. Voin suositella näyttelyä lämpimästi. Oheinen kuva pingviineistä jäävuoden edessä osoitti minulle, että joskus on hyvä palata perusasioiden äärelle kuten teemme tänään. Pingviineillä täytyy olla paljon ongelmanratkaisutaitoja päästäkseen matkallaan eteenpäin. Seuraavaksi me kertaamme ongelmanratkaisuataitoja. Ihmisen mieli on luova ongelmanratkaisija, sillä se on kekseliäs ja luo uusia ideoita. Ihmisen luova mieli lähtee pian ongelman havaittuaan etsimään siihen ratkaisua. Me ratkaisemme ongelmia jatkuvasti.
sunnuntai, 15 lokakuu 2023 10:44

Optimismi ja toiveikkuus

Olin kuuntelemassa Petri Laaksosta Kaarinan kirkossa. Häntä voisi kuvata toivon säveltäjäksi. Ohessa pieni näyte hänen työstään hyvä tuuli- kappaleen muodossa. https://www.youtube.com/watch?v=xTXWRnA-im4 Kappale kirvoitti minut kirjoittamaan toiveikkuudesta, jonka koen olevan yksi merkityksellisimmistä psykoterapeutin elämänarvoista. Optimistista asennetta ei voi tässä työssä hukata. Psykoterapeutin tavoin kuvan grönlantilainen metsästäjä tarvitsee näitä ominaisuuksia saalista saadakseen.
sunnuntai, 07 touko 2023 11:19

Uteliaisuus

Meillä on jo lapsuudesta asti taipumus lähteä tutkimaan maailmaa. Lapset ovat luonnostaan uteliaita, mutta jostain syystä uteliaisuus vähenee iän myötä. Monet meistä haluavat käyttää uteliaisuudesta myönteisimpiä sanavalintoja kuten kiinnostus tai mielenkiinto. Uteliaisuus on keskeinen mielen voimavara, sillä se pitää mielen virkeänä ja avartaa ajattelua. Uteliaisuus voi olla myös vahingollista, mikäli siitä puuttuu myötätunto tai sillä ei ole hyvää tarkoitusta. Uteliaisuuden rinnalle tarvitaan ehdottomasti myötätuntoa, jotta me uskallamme katsoa tuntemattomaan.
sunnuntai, 26 maaliskuu 2023 17:54

Resilienssi, sopeutumis- ja toipumiskyky

Resilienssi tarkoittaa sopeutumis- ja toipumiskykyä ihmisen kohdatessa elämän vastoinkäymisiä kuten onnettomuuksia, sairauksia, läheisen tai työpaikan menettämistä sekä muita voimakasta stressiä aiheuttavia tilanteita. Se merkitsee eräänlaista takaisin kimpoamista vaikeista kokemuksista. Resilienssi on monimutkainen ilmiö ja meidät toipumiskyvyt vaihtelevat ominaisuuksiemme ja kohtaamiemme tilanteiden mukaan. Resilienssi on kyky, jota voi vahvistaa. Edellisessä blogissani kuvasin anteeksiannon merkityksellisyyttä ja se liittyy kiinteästi myös toipumiskykyyn. Suhtautumistavalla menneisyyteemme on keskeinen merkitys. Voimme suhtautua menneisyyteemme kiitollisuudella ja anteeksiannolla. Nämä suhtautumistavat lisäävät meidän kykyä toipua vaikeissa elämäntilanteissa.
sunnuntai, 26 maaliskuu 2023 16:52

Parantava anteeksianto

Ihmissuhteet ovat monimutkaisia ja luovat usein pahaa mieltä. Jokainen meistä kokee välillä ilkeitä sanoja ja kurjia tekoja. Tämän päivän blogini kumpuaa henkilökohtaisen elämän kokemuksestani ja toivottavasti siitä on hyötyä myös lukijoilleni. Mielestäni ystäväni on tulkinnut tilanteen ja sanomiseni aivan toisin kuin olin alunperin tarkoittanut. Olen yrittänyt monin tavoin pyytää anteeksi, mutta hän ei ole ollut siihen valmis. Väärinymmärräykset olisi syytä ilmaista ja käsitellä heti. Näin tapahtuukin usein silloin, kun olemme ns. vahvalla hetkellä ja uskallamme tarttua asiaan ja kertoa mielemme pahoittumisesta.
sunnuntai, 18 joulukuu 2022 12:04

Mielipaikka

Mielemme ollessa kuormittunut ja halutessamme päästä hetkeksi irti ja rauhoittumaan, on mielikuvaharjoittelu yksi mahdollisuus. Yksi metodeista on matka mielipaikkaan. Paikkaan, jossa saamme olla rauhassa, voimme ottaa rennosti ja rauhoittua. Tärkeintä on, että sinulla on mielipaikassasi hyvä ja rento olla. Luonnolla on usein rauhoittava vaikutus meihin, mutta mielipaikkasi voi olla mikä tahansa.
lauantai, 08 lokakuu 2022 20:23

Onnellisuushormonien metsästys

Oheinen kuva on Turun taidemuseossa esillä olevasta taiteilija Greta Hällfors-Sipilän näyttelystä. Se ansaitsi paikkansa tässä blogissa, sillä se edustaa monipuolisuutta, runsautta ja värikkyyttä. Ne ovat ominaisuukisia, joista onnellinen elämä usein koostuu. Onnellisuushormonit vaikuttavat, mikäli ne pannaan hyrisemään. Tässä blogissa käymme tiiviisti läpi hyvinvointiamme lisääviä tekijöitä.
lauantai, 01 lokakuu 2022 22:34

Onnellisuus hormonit

Onnellisuushormonit dopamiini, serotoniini, oksitosiini ja endorfiini vastaavat onnellisuudestamme. Ne ovat aivojen välittäjäaineita, joiden tuotanto käynnistyy tietyissä tilanteissa. Ne kulkevat meissä kaikkialle selkäytimestä aivojen hermosoluihin. Mielialat ovat kemiaa ja juuri hormonit ovat keskiössä tuottaen meille hyvää mieltä. Hormonit pyrkivät kertomaan meille, mistä onnellisuus on tehty. Seuraavaksi käyn läpi eri hormonit.
lauantai, 18 kesäkuu 2022 16:57

Voima- ja vahvistuslauseet

Voima- tai vahvistuslauseet ovat merkittävässä roolissa mielen hallinnassa ja ajatusten muokkauksessa. Niiden avulla annamme itsellemme ohjeita ja suunnan alitajuiselle mielellemme. Mielemme seuraa niitä ja tekee lauseista pikku hiljaa totta. On hyvä suunnitella lauseita valmiiksi. Niitä voi kirjoittaa erilaisille korteille, jotta ne ovat meidän käytettävissä koko ajan. On hyvä tehdä lauseista napakoita, helposti muistettavia jai ulkoa opeteltavia. Lauseita on hyvä toistaa usein päivän mittaan, jotta ne jättäisivät jälkensä ja painuisivat mieleemme.