Tavoitteiden asettelu tavoiteympyrän avulla

Terapiatyöskentelyn keskiössä ovat tavoitteet ja niiden kirjaamiseen on lukuisia tapoja. Haluan esitellä yhden tavan eli tavoiteympyrän, joka asettaa tärkeät asiat tiiviiseen muotoon. Kiireinen elämäntahti voi vähitellen muodostaa kuilun oman toiminnan ja omien tavoitteiden välille. On helppoa mennä siitä, missä aita on matalin, vaikka se veisikin poispäiin asioista, joista välittää. Emme voi antaa ulkoa tulevien paineiden määritellä sitä mikä on meille tärkeää. Tällaiset tavoitteet eivät ole meidän määrittelemiä, emmekä toteuta meille tärkeitä asioita, emmekä koe elävämme itsemme näköistä elämää. Tavoiteympyrä auttaa sinua suunnittelemaan elämää, jota haluat oikeasti elää. Itsetietoisuuden kehittäminen on elämänmittainen prosessi, mutta se alkaa siitä, että kiinnität huomiota itseesi. 

Mielen kirkastaminen alkaa siitä, kun alamme ulkoistamaan ajatuksia paperille kuten pitämällä päiväkirjaa tai bujoa, kirjaamalla asioita ylös yleensä tai terapiaistunnoilla esimerksi  fläppitaululle. Tavoitteet tekevät elämästä päämäärätietoisempaa. Tavoitteet vievät meitä mukavuusalueemme ulkopuolelle ja houkuttelevat tututumaan uusiin asioihin epävarmuudesta ja riskeistä huolimatta. Terapiatyön vaikutus on juuri tätä. Tietoisesti asetetut tavoitteet tuovat elämäämme suuntaa, kiintopisteen ja merkityksen.

Tavoitteiden suuri haaste on jatkuvuus ja kestävyys. Tavoitteita asetettaessa on hyvä tarkastella itseään ja löytää ymmärrystä siitä, mikä on oikeasti tärkeää ja miksi. Nämä on bujoilun tärkeimmät kysymykset. Tavoitteiden on merkityksellistä sisältää hyviä syitä, sillä häiriötekijät, tekosyyt ja epäilykset yrittävät horjuttaa tavoitteita. Sinnikkyys ja intohimo ovat tärkeitä tekijöitä. On hyvä muistaa vertaus, että suurikin puu on joskus ollut haavoittuvainen siemen. Se kannustaa meitä pysähtymään sen äärelle, että tavoitteet tärkeimpiä ja toimivia. Näin käytät energian tärkeimpiin tehtäviin.

Tavoitteita voi asettaa tärkeyjärjestykseen merkityksellisyyden tai ajan mukaisesti:

  • Lyhyen aikavälin tavoitteet
  • Keskipitkän aikavälin tavoitteet
  • Pitkän aikavalin tavoitteet

Pitkän aikavälin tavoitteet voi jakaa pienimpiin osiin, sillä se vähentää riskiä, että lamaannumme tai väsymme työtaakan alle. Näin etenemme pienin askelin, helposti halllittavissa olevin ponnistuksin. Paineet painavat vaakakupissa helposti enemmän kuin tyytyväisyys. Aloitamme siis pienemmillä ja helpommilla tavoitteilla ja katsomme, miltä sitten tuntuu. Muutosten aikaasaaminen vaatii paljon työtä. Omia tavoitteita täytyy treenata kuin lihaksia, jotta niistä tulee vahvoja ja vastustuskykyisiä. On helppo jättää asioita väliin tai unohtaa, mutta laiminlyöntien ikävät seuraukset ovat väistämättömiiä. Jotta voimme muodostaa uusia tapoja, vaati se sinnikkyyttä ja toistoa.

Muita artikkeleita tässä kategoriassa: « Esimerkkejä bujoilusta Unelmakartta työskentely »

Jätä kommentti