Negatiivinen ajattelu jumittaa meidät

Edellisessä blogissani kirjoitin myönteisestä ajattelusta. Tällä kertaa tarkastellaan negatiivista ajattelua ja sen vaikutuksia. Negatiivinen ajatttelu on meissä kaikissa luonnostaan. Se on taito, jota meidän ei tarvitse harjoitella. Perusluonteemme perusteella meidät määritellään optimisteiksi tai pessimisteiksi. Kun tarkastelemme suhtautumistapaamme elämää kohtaan voimme havaita, että optimismi tai pessimismi valtaa alaa. Ne voimme valita, kumpi vetää pidemmän korren elämässämme.

Negatiivisella ajattelulla ja jatkuvalla harmituksella on merkittäviä terveysvaikutuksia. Pessimismi näkyy elämänasenteessamme ja suhtautumisessa tulevaisuuteemme. Pessimistit odottavat tulevaisuudelta pahoja asioita ja käyttävät suuren osan energiastaan niihin varautumiseen. Pessimisti ei pety -elämänasenne on juurtunut meihin syvälle. Kaikki menee kuitenkin pieleen asenteella, asiat eivät juuri edisty. On jopa huomattu, että ajattelutavalla on vaikutuksia meidän elinikään ja sairastuvuuteen kuten vastustuskyvyn heikentymiseen.

Me voimme hetken pysähtyä miettimään, kenen kanssa vietämme mieluusti aikaa, pessimistin vai optimistin seurassa. Usein onkin niin, että pessimistillä on vähemmän sosiaalisia suhteita ja ne voivat huonommin. Pessimisti kokee saavansa vähemmän tukea, koska vuorovaikutus on vähäisempää. Näin väistämättömät elämänkriisit tuntuvat vaikeita ja niihin jää helposti jumiin. Elämään kuuluvista harmituksista on vaikeampi päästä eteenpäin. Pessimistillä on tapana joko kieltää tai vähätellä ongelmia, nämä toimintamallit entisestään jumittavat asioita. Pidemmän päälle elämäntilanteet aiheuttavat stressiä, joka voi näkyä fyysisinä oireina kuten pahana olona, ahdistuneisuutena, pelkotiloina, päänsärkynä tai vatsavaivoina. Pitkittyessään oireet ja pitkään jatkunut negatiivinen ajattelu altistavat mielenterveyden häiriöillä kuten ahdistukselle ja masennukselle.

Negatiivisesta ajattelusta voi kuitenkin oppia pois tai vähentää sitä. Muutokset edellyttävät pitkäjänteistä työtä. Olen useissa blogeissa kertonut työkaluista, joiden sinnikäs käyttö vie eteenpäin. Yksinkertaisin keino on miettiä joka ilta 3 asiaa, jotka ovat sinä päivänä onnistuneet. Tämä tapa ei vie kuin muutaman minuutin, mutta sen on tutkimusten perusteella todettu muuttavan asennettamme. Toinen yksinkertainen keino on karsia ja muuttaa käyttämiämme sanoja. Näihin sanoihin on hyvä kiinnittää huomiota: mutta, pitäisi ja ei koskaan/aina. Lisäksi meidän on hyvä muistaa, että kaikkia ajatuksia meidän ei tarvitse ajatella. Me voimme yrittää etäännyttää itseämme niistä. Voimme sanoa itsellemme, että se on vain ajatus, eikä sen tarvitse vaikuttaa minuun. Ajattelutyöskentelyä voit jatkaa opettelemalla tapoja, joilla voit muokata ajatuksia niin, että ne rauhoittavat mieltäsi.

 

Muita artikkeleita tässä kategoriassa: « Bongaa hyvä Työhön tylsistyminen voi olla umpikuja »

Jätä kommentti