Lyhyt läsnäoloharjoitus virran äärellä

Mieli voi luoda sanojen ja ajatusten vankilan, josta voi kuitenkin vapautua. Me luomme vankilan ja kärsimystä kielteisillä toiminnoilllamme. Ihmisellä on tapana kiinnittyä elämän kielteiseen sisältöön. Me murehdimme ja vatvomme asioita. Vertaileminen on myrkkyä mielelle, sillä sen kautta arvioimme itseämme jatkuvasti. Tämä kaikki johtaa siihen, että vieraannumme itselle tärkeistä arvoista. Hyvinvointimme kannalta läsnäolon taito on ehkä merkityksellisin asia. Mitä paremmin osaamme elää tässä hetkessä, sen enemmän vapaudumme menneisyyden taakoista ja tulevaisuuden murehtimisesta. Tässä hetkessä eläminen vapauttaa meidät taakoista ja juuri sen takia taitoa kannattaa ja pitää harjoitella. Siinäkin asiassa sinnikkyys palkitaan. Ohessa on lyhyt opastus virta harjoitukseen.

Ota itsellesi tuokio omassa rauhassasi. Asetu paikoillesi tuoliin ja etsi hyvä ja rento asento. Voit antaa silmiesi kevyesti sulkeutua. Vie huomiosi sitten omaan hengitykseen ja anna hengityksen tarkkailun rauhoittaa mielesi. Kuvittele mielessäsi hitaasti liikkuva virta. Vesi virtaa kivien yli, mutkittelee puiden välissä, laskee alas laaksoon. Silloin tällöin iso lehti leijailee virtaan ja virta vie sen mennessään. Kuvittele, että istut virran äärellä lämpimänä, aurinkoisena päivänä katsellen kuinka virtaan leijailleet lehdet lipuvat viran mukana ohi. Tee istuinpaikastasi mielipaikkasi.

Pane nyt merkille omat ajatuksesi. Joka kerta kun tuomaat ajatuksen, kuvittele että se on krijoitettuna yhteen noista ohi lipuvista lehdistä. Jos mieleesi tulee sanoja, asettele nämä sanat lehdille. Jos mieleesi tulee mielikuvia tai kuvia, aseta ne lehdille sellaisinaan. Tavoitteena on pysytellä virran äärellä ja antaa lehtien lipua ohi. Anna virran virrata siten kuin se virtaa ja lehdillä näkyä se, mitä niissä näkyy.

Jos lehdet katoavat tai mielessäsi siirryt jonnekin muualle, pane ainoastaan merkille, että näin tapahtuu. Jos huomaat, että olet virrassa tai lehdellä, pane sekin vain merkille. Palaa uudelleen virran äärelle, huomioi mieleesi tuleva ajatus, kirjoita se lehdelle ja anna virran viedä lehti mukanaan. Voit aina palata viiran äärelle lempipaikkaasi  ja havainnoida ajatusten ja tunteiden virtaa. Ajatukset ja tunteen tulevat ja menevät ja sinä voit vain seurata niiden kulkua.

Kun on sopiva hetki sinulle, anna silmiesi hitaasti avautua ja suuntaa katseesi huoneesen, jossa olet. Tunnet, että olet täysin palautunut ja läsnä tässä hetkessä.

Jätä kommentti