EFT-tapping: kohtaa ja hyväksy itsesi

EFT:n avulla puretaan tunnekuormaa akupisteiden naputtelun avulla. Naputtelun avulla pyritään mielen ja kehon rauhoittamiseen. EFT on naputtelua, johon on liitetty suora puhe. Naputtelupuhe koostuu voimalauseista, joiden tavoitteena on tyynnyttää kehon hälytystä eli alarm-tilaa. Tavoitteena on viestittää mielelle ja keholle, että vaara on ohi eikä aiempi reaktio ole enää tarpeen. Tapahtuman muisto ja opetus säilyvät, mutta muiston uhkaava tunnelataus on poissa.   

Meidän tunnemuistiin ja kehoon tallentuvat monet vaikeat tilanteet tiedostamattamme. Käsittelemätön asia jää vaikuttamaan mieleen ja kehoon ja se voi purkautua moninaisena pahana olona. Naputtelun tavoitteena on, että voisimme kertoa rauhoittuvan viestin aivojen mantelitumakkeelle.

Blogin kuvassa ovat naputtelupisteet ja niiden sijainnit. Pisteitä naputellaan omilla sormenpäillä tai harjaantunut psykoterapeutti voi sen tehdä. Naputtelupisteet ovat määräytyneet kiinalaisen lääketieteen akupunkitiopisteiden mukaisesti. Helpoin tapa lähteä tutustumaan menetelmään on naputella kämmensyrjän puolessa välissä olevaa aluetta ns. kämmenen karate kohtaa. Se on akupunktiokohta, joka rauhoittaa mieltä. Useat asiakkaani ovat saaneet naputtelusta apua ja turvaa ahdistavissa tilanteissa. He ovat opetelleet naputtelemaan jännittävissä ja ahdistavissa tilanteissa. Se on ulkopuolisille näkymätön tapa rauhoitella itseänsä. 

Naputtelun harjoittelua voi jatkaa naputtelemalla muita naputtelupisteitä, jotka löytyvät kuvasta. Naputtelu aloitetaan päälaelta ja edetään piste pisteeltä alaspäin solisluun kohdalle. Naputtelun lisäksi menetelmään kuuluu sanallinen osa eli ns. voimalauseiden luominen. Voimalauseissa on hyväksyvä rakenne ja niitä voi luoda seuraavasti "vaikka minua ahdistaa hyväksyn itseni (ja tämän tunteen) syvästi ja täysin". Voimalauseita toistetaan muutaman kerran naputtelun alkuun. Työskentelyn edetessä voimalauseen pituutta voi lyhentää sana sanalta niin, että lopuksi jää jäljelle - hyväksyn. 

Voimalausetta rakennettaessa apuna voi käyttää seuraavaa kaavaa ja kysymyksiä: 

  • Huomaa epämukava tunne, tunnista olotilasi ja anna itsellesi lupa olla tunteen kanssa
  • Miten kehoni reagoi tähän tunteeseen? Missä se tuntuu ja millä tavoin (muoto tai väri)? 
  • Nouseeko tunteen myötä mieleeeni jokin aiempi muisto?
  • Mitä tämä tunnetila saa minut ajattelemaan? 
  • Mitä tunnetila haluaa minulle kertoa tai viestittää? 
  • Tutkimalla omaa olotilaasi löydät materiaalia voimalauseiden sanottamiseen

EFT:n vaikutusta omaan olotilaan voidaan arvioida asteikon avulla. Ennen harjoitusta tunnetilan voimakkuus arvioidaan asteikolla 0 - 10 ja sama arviointi toistetaan harjoitukseen jälkeen. EFT on tieteellisesti tutkittu menetelmä, jonka vaikuttavuudesta ahdistuksen hoitoon on näyttöä. EFT sopii lähes kaikille, jotka kärsivät psyykkisistä sairauksista ja sitä suositellaan osaksi psykoterapiaa. Menetelmää kannattaa siis kokeilla ja lähteä keräämään kokemuksia sen käytöstä omalla kohdalla. Mielestäni naputtelua pitää harjoittaa vähintään sen verran, että naputtelusta tulee luontaista ja automaattista eikä itse naputteluun tarvitse enää kiinnittää huomiota. Toivon, että sinulle heräsi mielenkiinto naputtelun harjoitteluun! 

Muita artikkeleita tässä kategoriassa: « Tietoinen hengittäminen Tunnetaitojen pikaopas »

Jätä kommentti