Mielen hallinta

Mielen hiljentämistä pidän lähes tärkeimpänä opeteltavana taitona psykoterapiassa. Sen avulla pysäytetään mielessä liikkuvia ajatuksia, jotka ovat usein negatiivisia ja aiheuttavat mielipahaa ja ahdistusta. Kun huomaamme, että ajattelemme negatiivisesti missä tahansa tilanteessa, meidän tulee sanoa lujasti hiljaa itseksemme tai ääneen: STOP tai LOPETA. 

Meidän tulee käyttää päättäväistä ja määrätietoista äänensävyä ja olla luja aikomuksessamme. Voimakkaan kieltämisen jälkeen mieli lopettaa ajatukset ja tilalle tulee odottamaton mielen hiljaisuus. Tämä hiljaisuus ei kuitenkaan kestä kauaa vaan mieli jatkaa negatiivisten ajatusten tuottamista. Meidän tulee näyttää mielellemme, että kuka on ohjaksissa ja määrää. Meidän on opeteltava vakuuttamaan mieli siitä, että tämä ajatus on parasta kumota oman hyvinvoinnin takia. Meidän on varmistettava, ettei ajatus nouse enää entisenlaisena esiin.  

Yksi tapa vahvistaa mielen hiljentymistä on hyödyntää mielikuvia. Me voimme kuvitella suuren liitutaulun, johon ajatus on kirjoitettuna. Kuvittelemme, että pyyhimme sen pois sienellä. Näemme kättemme pyyhkivän ajatuksen pois niin, että se on lopulta poissa näkyvistä ja taulu on puhdas ja kiiltävä. Sinnikkään työskentelyn jälkeen hallitsemme mieltämme paremmin ja siellä on tilaa rakentaville ja kannustaville ajatuksille. Ajan myötä meissä kasvaa usko siitä, että voimme vaikuttaa mielen sisältöön ja muuttaa sitä. Emme olekaan ajatustemme vietävissä vaan meillä on työkalu vaikuttaa sisäiseen mieleemme.  

Jätä kommentti