Tietoisuustaito mukanasi elämän kadulla

Palaamme vielä Van Goghin taiteen äärelle. Katu-teoksen koti on Ateneumin taidemuseossa. Teos kuvaa pienen maalaiskaupungin katunäkymää. Vanhat rakennukset sijoittuvat ylös rinnettä kiipeävän kadun molemmille puolille. Kiviaitojen ja rakennusten muodot ovat aaltoilevia ja ne tuntuvat ikään kuin kasvavan maasta. Kuvaus voisi ilmentää elämää sen moninaisuutta, vaihtelevuutta ja kasvua. Teos on mestarin viimeisiä maalauksia ja se päätyi Ateneumiin, kun Antellin valtuuskunta osti teoksen vuonna 1903. Lähdemme tutkimaan tietoisuutta elämän kadulla.   

Elämän kadulla on hyödylllistä, että meillä on aina mukanamme tietoisuustaito. Kaikkea kärsimystä ja epämukavuutta ei voi poistaa elämästä, mutta voimme asettua aktiviisempaan suhteeseen niiden kanssa. Yksi tapa on luopua uhriasemasta ja rakentaa enemmän toimijuutta. Voimme siis olla enemmän elämämme subjekteja kuin objekteja. Itsekeskeisyys on ihmiseen rakennettu ominaisuus, mutta sen rinnalle on tärkeää rakentaa myös yhteisyyttä. Me voimme opetella häivyttämään sinun ja minun rajaa ja rakentaa jaettua ihmisyyttä. Meillä ihmisillä on sama kohtalo, me emme juurikaan poikkea toisistamme. Myötätunnon vahvistaminen vie myös meitä eteenpäin. Se tarkoittaa lämmintä, ymmärtäväistä ja myötätuntoista suhdetta itseemme taistelun sijaan. Me voimme lähettää itsellemme enemmän ystävällisyyttä, hyväntahtoisuutta, lämpöä ja kannustusta ja samanaikaisesti sammuttaa arvostelua, kritiikkiä, vaatimuksia, moittimista ja tyytymättömyyttä itseämme kohtaan. 

Tietoisuustaito on kykyä ottaa tarkkaileva asema suhteessa kokemuksiimme. Tietoisuuden tilassa sammutamme kriittisyyden ja arvostelun äänen ja tilalla  kokemuksen havannointi ja kuvaus ajatusten ja tunteiden sekä kehon tuntemusten avulla. Se on taitoa käyttää kuvailevaa kieltä kokemuksen läpikäymiseen. Pyrimme heti kokemuksen jälkeen pehmentämään kokemusta sisäisellä myötätunnolla ja vastustamme negatiivisuuden rakentamista. Mielemme haluaa mielellään viipyä ongelmapuheessa, mutta pyrimme lempeästi vahvistamaan rakentavaa näkökulmaa. Itsemyötätunnon taito pehmentää meidän kokemuksia. Meille toivottavasti kehittyy kyky muuntaa epäsuotuiset elämänkokemukset haluksi elää arvopohjaista elämää. Me toivottavasti saamme ikävistä elämänkokemuksista voimaa vahvistaa arvopohjaista elämää. 

Jätä kommentti