Läsnä arjessa tässä ja nyt, uuden vuoden lupaukseni?

Meillä on tapana odottaa täydellisiä olosuhteita toteuttaa elämässä tärkeitä asioita. Täydellistä hetkeä ei tahdo löytyä ja elämme usein sit kun-elämää. Pitäisikö asiat toteuttaa juuri sinä hetkenä, kun kulloinkin olemme? Terapian keskeisin kysymys on: mikä meitä estää ottamasta aikaa itsellemme? Aina on mahdollisuus tulla läsnäolevaksi hetkeen edes yhden tietoisen hengityksen ajaksi. 

Meidän mielemme laukkaa mielellään ja haalimme sen mukaisesti liikaakiin tekemistä. Olemme usein väsyneitä ja kaipaamme mahdollisuutta pysähtyä ja ottamaan selvää, keitä olemme ja mitä haluamme? Millaisessa elämässä ja ympäristössä meidän on hyvä olla? Yksinkertaisimmat keinot ovat hidastaminen, elämän yksinkertaistaminen ja arjen läsnäoloon panostaminen. Yksinkertainen, rauhallinen ja tärkeisiin asioihin panostava elämääntyyli ei ole nykyään suosiossa. Sen myötä voimme kuitenkin tavoittaa sisäisen rauhan.  Arjessa me usein jahtaamme asioita, joiden kuvittelemme tuovan onnen. Onni on kuitenkin tässä ja nyt eikä huomenna. Se on elämän yksinkertaisia asioita, joista huokuu rauhallisuus ja kiitollisuus. Tällä tavoin eläen löydämme sovun itsemme kanssa. Mistä asioista voisimme luopua tai vähintään vähentää kokeaksemme enemmän rauhaa? Olemme taitavia lisäämään elämään asioita, mutta emme ole valmiita luopumaan juuri mistään.  Ei ole siis ihme, että elämämme on täynnä, koska emme uskalla pysähtyä tarkastelemaan, mitä asioita voimme jättää pois?

Voit lähteä harjoittelemaan tietoisuutta yksinkertaisesti, ottamalla huomio ajatusten virrasta läsnäolevaan hetkeen hengityksen avulla. Hengitä keuhkot täyteen ilmaa nenän kautta. Päästä ilma ulos mahdollisimman hitaasti pientä vastusta vasten, jonka voit muodostaa laittamalla hampaat lähes yhteen. Puhalla keuhkot niin tyhjäksi, että keskivartalo puristuu kevyesti. Olen tehnyt havainnnoin, että kolmen kerran toisto on jo toimiva. Voit käyttää tietoista hengitystä kaikissa stressaavissa tilanteissa tai siirtyessäsi tilanteesta toiseen päivän aikana. Tietoisen hengityksen vakiintumiseen jälkeen voit siirtyä uusien läsnäolotaitojen harjoitteluun. Vuosi 2019 vaihtuu pian ja mikä on sinulle merkityksellinen asia tulevana vuonna? Suotko itsellesi hetken pohtia elämääsi ja mitä kaipaat juuri tällä hetkellä? Se on lähtölaukaus tärkeälle asiallesi vuonna 2019!

 

 

Muita artikkeleita tässä kategoriassa: « Aineeton lahja tuo hyvän mielen ADT, keskittymispulmia »

Jätä kommentti