Keräilypakko

Esineet ovat meidän aarteita, mutta äärimmäisessä tapauksessa voimme kärsiä keräilypakosta. Ajatus esineiden hävittämisestä voi herättää vahvoja tunteita kuten surua ja ahdistusta. Tunteet voivat olla niin sietämättömiä, että me teemme kaikkemme niiden välttämiseksi. Tekosyiden keksiminen ja viivyttely eivät kuitenkaan auta ratkaisemaan ongelmaa. Tilanne helpottuu vain, jos kykenemme kohtaamaan epämiellyttäviä tunteita.

Elämä ilman mielihyvää on tylsää ja masentavaa. Keräilijä huomaa usein saavansa mielihyvää vain tavaroiden hankkimisesta. Tällainen mielihyvä on usein lyhytkestoista ja kalpenee, kun sitä verrataan mielipahaan, jota liika roju aiheuttaa. Keräilijöiden on usein vaikea löytää tarvittavia esineitä, koska tärkeät esineet ovat sekaisin vähemmän tärkeiden kanssa. Keräilypakkoa hoidetaan kahdella rinnakkaisella tavalla. Tavaroiden hankkiminen pyritään lopettamaan ja samalla opettelemaan tavaroiden lajittelemisen taitoa.

Tavaroiden hankkimisen vähentämiseksi on keskeistä käydä läpi ostotilanteisiin littyviä ajatuksia sekä sietämään ja vastustamaan halua hankkia esineitä. Esineiden lajitteleminen tarkoittaa tavaroiden käymistä läpi esine esineeltä ja päätösten tekemistä siitä, mitä niille tehdään. Ensisijaisena tavoitteena ei ole pakottaa itseä hävittämään esineitä. Tavoitteena on ymmärtää, miksi esineitä säästetään. Tapaamme toimia liittyy erilaisia uskomuksia, joiden takana on pelkoja (mitä todella pelkään) ja ajatuksia (mikä on pahaa). Aiempien tilalle pyritään etsimään ja löytämään uusia. Työskentelyn tavoitteena on tarpeettomien esineiden hävittäminen ja säilytettävien esineiden järkevä järjestäminen.

Välillä ajatteleminen ei auta vaan on toimittava, kokeiltava. Kokeilemisessa on tärkeää tehdä selvä ennuste ja sen jälkeen katsoa, toteutuiko ennuste. Ajattelun uudistaminen kokeilemalla on tehokas keino. Ajattelu vahvistuu myös puhumalla ääneen. Voit esittää ääneen seuraavia kysymyksiä:

  • Kuinka monta minulla näitä jo on?
  • Kuinka monta on riittävästi?
  • Olenko käyttänyt tätä vuoden aikana?
  • Onko tämä hyvälaatuinen?
  • Tarvitsenko tätä todella?
  • Auttaako poisheittäminen minua?

On tärkeää muistaa, että ongelman voitettuasi omistamiesi esineiden arvo kasvaa. Pitkäaikaisten käytösmallien muuttaminen vaatii aikaa. Onnistuminen vaatii jatkuvaa harjoittelua ja se voi olla välillä rankkaa. Keräilypakon saaminen hallintaa ei ole helppoa, mutta voi olla riittävää, että etenet 95 prosenttisesti. Ehkä tällä jäljellä jäävällä ominaisuudella on merkitys. Työskentelyprosessin aikana on merkityksellistä löytää muita mielihyvää tuottavia toimintoja, jotka korvaavat ostamisesta saatavan nautinnon.

Muita artikkeleita tässä kategoriassa: « Iloa ja valoa vuoteen 2018! Pitkittynyt masennus »

Jätä kommentti