NVC (Non Violent Communication)

NVC on Rosenbergin kehittämä malli. Sen avulla rakennetaan yhteyttä ja tavoitteena on nimenomaan yhteyden säilyttäminen haasteellisissa tilanteissa. Kysymys on myötäelämisen taidosta, jossa hyödynnetään kieltä ja vuorovaikutusta.

NVC malli koostuu seuraavista osista:

  • HAVAINTO on puhdas ja pelkästään kiistaton fakta. Se ei sisällä tulkintoja, arvauksia tai analyysia. Se ei sisällä tuomitsemista, mielipiteitä tai asetelmaa hyvästä tai pahasta.
  • TUNTEET ovat tärkeä tietokanava meidän voinnista. Tunteet eivät ole hyviä tai huonoja vaan ne vain ovat. Tunne ei ole ajatus.
  • TARVE ihmisen tekemisen takana on pyrkimys tyydyttää tarpeita ja teemme sitä aina ja kaikkialla. Ihmiset haluavat olla hyödyksi, jos se tapahtuu vapaaehtoisesti. Tarpeet ovat aina kauniita ja ihania. Kun tarpeemme ovat tyydyttyneet, koemme miellyttäviä tunteita. 
  • PYYNNÖT ovat kysymyksiä ja ehdotuksia, mutta ne eivät ole vaatimuksia. Ne ovat mahdollisia toteuttaa. Ihminen tietää, miten hänen tarpeet tyydyttyvät. 

Empatia on toisen ihmisen kokemuksen kunnioittavaa ymmärtämistä. Empatiaa voi estää uskomus siitä, että täytyy korjata tilanne tai tehdä toisen olo paremmaksi. Lisäksi tarvitsemme itse empatiaa voidaksemme antaa sitä muille. Empaattisessa puhetavassa on hyvä puhua pakon sijasta valinnoista. Jotta voimme varmistaa, että olemme ymmärtäneet viestin oikein, voi olla hyvä toistasa viesti osapuolelle. Näin voimme varmistaa, että olemme ymmärtäneet ja tulkinneet asian oikein ja toisella on mahdollisuus korjata käsityksemme. Tämä mahdollistaa myös sen, että toiselle jää aikaa pohtia, mitä hän on sanonut ja päästä syvemmälle itseensä, sipulimalli.

Muita artikkeleita tässä kategoriassa: « Naisen orgasmi Sisäinen puhe »

Jätä kommentti