HOT Terapia - havainto, valinta ja toiminta

HOT terapia nimitystä käytetään hyväksymis- ja omistautumisterapiasta. Lähtökohtana on se, että pelkkä ajatusten ja tunteiden havainnointi ei riitä vaan meidän tulee oppia käsittelemään epämiellyttäviä asioita. HOT on käyttämisterapiaa, jossa harjoitellaan erilaisia taitoja ja opitaan tekemällä.

Psykologinen joustavuus on keskeisin harjoiteltava taito ja siinä käytetään seuraavia keinoja:

  • ARVOT: Selvitä itsellesi, mikä on sinulle tärkeää?
  • ARVOJEN MUKAISET TEOT: Toimi sen mukaan, mikä on sinulle tärkeää?
  • TERVE MINÄ-KÄSITYS: Päästetään irti negatiivisesta minä-käsityksestä
  • VAPAUDU MIELESI VALLASTA: Et ole yhtä kuin ajatuksesi
  • HYVÄKSY: Hyväksy ajatuksesi ja tunteesi - sekä se mitä et voi muuttaa
  • TIETOINEN LÄSNÄOLO: Elä tässä hetkessä - älä mielessäsi

Positiivisen joustavuuden taitoja tuodaan jäykkyyden ja kontrollin tilalle. Oppiminen on oppimista omien kokemusten kautta. Arvotyöskentely on pitkälle pysähtymistä ja miettimistä, mitkä asiat ovat merkityksellisiä elämässäni? Työskentelyssä käydään läpi mahdollisia esteitä matkalla arvojen mukaiseen elämään. Henkilön motivointi on tärkeää ja häntä pyritään aktivoimaan. Mikä saisi ihmisen liikkeelle?

Työskentelyn tarkoituksena ei ole muuttaa asioita vaan suhtautumista niihin. Työskentelyn tavoitteena suhtautumisen ja näkökulman muuttaminen. Me olemme oppineet välttämään tiettyjä asioita tai hallitsemaan ahdistusta tietyillä tavoilla. Ihminen on sopeutuvainen erilaisiin muuttuviin tilanteisiin. Mieli luo ja tuottaa asioita, joilla ei ole todellisuuspohjaa. Mielellä on taipumus tuottaa vertailun kautta jotakin uutta. Emme voi estää vertailua, mutta voimme varustautua vertailuun omaksumillamme taidoilla.

Hyväksymisen prosessi on merkityksellinen. Lopulta voidaan todeta, että minä hyväksyn, että näin on tapahtunut. Hyväksyn sen, mikä on tapahtunut, enkä voi lähteä taistelemaan todellisuutta vastaan. Koko työskentelyn ydin on siinä, että ajatusten ja tunteiden vaikutusta käyttäytymiseen pyritään heikentämään. 

 

 

 

Muita artikkeleita tässä kategoriassa: « Osaaminen, elinikäinen oppiminen Etiikka psykoterapiassa »

Jätä kommentti