Tietoisen läsnäolon keinoja

Tietoisen läsnäolon kautta havahdumme huomaamaan aistiemme ja kehomme viestit. Kun olemme tietoisesti läsnä, havaitsemme kokemuksemme juuri sellaisina kuin ne ovat tällä hetkellä, tuomitsematta ja yrittämättä muuttaa niitä. On tärkeää, että suhtaudumme harjoitteluun kiinnostuneesti ja haluamme kehittää taitojamme ja huolehtia itsestä. Se on lempeää uteliaisuutta.

Kuumailmapallo

Kuvittele mielessäsi kuumailmapallo, joka on vielä maassa. Hiekkasäkit roikkuvat korin kyljessä ja pallo on täynnä ilmaa nousua varten. Mielikuva kuvaa elämääsi juuri nyt. Mieti elämääsi ja havainnoi, mitkä kokemukset vetävät sinua alaspäin niin kuin hiekkasäkit kuumailmapalloa. Tunnistatko elämässäsi hiekkasäkkejä? Tämän jälkeen on hyvä miettiä elämän osa-alueita, jotka kohottavat ja tukevat sinua kuten kuuma ilma pallossa. Nämä asiat keventävät oloasi ja tuovat elämääsi energiaa. Mieti, vielä miten voisit päästä eroon hiekkasäkeistä tai lisätä asioita, jotka kohottavat sinua kuten ilma.

Vuori

Luo mieleesi kuva vuoresta. Havainnoi vuoren laaja pohja. Tarkastele vuoren rinteitä ja huippua. Tämän tehtävän tarkoituksena on löytää itsestäsi vuoren vakaus erilaisissa elämäntilanteissa. Ehkä löydät oman vuoresi eli vakauden, hiljaisuuden ja mahtavuuden. Erilaisia elämäntilanteita kuvataan " säänä". Vaikka vuodenajat vaihtuvat, vuoret ovat ympäri vuoden hievahtamatta paikallaan. Säät (aurinko, tuuli, sade, lumi) vaihtelevat kuvaa meidän elämän erilaisista tilanteista. Pyri löytämään itsestäsi ominaisuuksia, jolloin pysyt tyynenä ja vakaana silloinkin, kun myrskyää.

Tiimalasi

Kolmivaiheinen hengitys on hyvä tapa tehostaa läsnäoloa tässä hetkessä. Hengitys on tiimalasin muotoinen eli leveä, kapea ja leveä. Aluksi havainnoimme elämää laajasti. Kokemus otetaan vastaan sellaisenaan. Sen jälkeen on hyvä kaventaa huomiota ja kohdistaa huomio hengitykseen. Tällöin keskitytään vain aistimuksiin, joita hengitys aiheuttaa virratessaan sisään ja ulos. Viimeiseksi huomio jälleen laajennetaan koko kehoon. Tässä vaiheessa keskitytään kehon ympärillä olevaan tilaan. Tämän harjoituksen avulla mahdollistuu pysähtyminen ja elämän temmon hidastuminen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Muita artikkeleita tässä kategoriassa: « Seksuaalisuuden puheeksiottaminen Lyhytterapia »

Jätä kommentti