Esimies kuuntelijana

Esimiehen yhdeksi keskeisin taito on kuunteleminen. Tämä voi tuntua itsestään selvältä asialta, mutta usein yksinkertaisimmat voivat osoittautua haasteellisiksi. Kuuntelemisen toteutumiseksi meidän pitäisi usein kuunnella enemmän ja puhua vähemmän.

Toista ihmistä kuunnellessamme luomme vahvaa yhteyttä toiseen ihmiseen. Kuulluksi tulemisen tunne on erittäin vaikuttava ja vahva tunne. Kuulluksi tulemisen tunne edellyttää vahvaa läsnäoloa. Esimiesten on siis paneuduttava tilanteeseen ja osoitettava aitoa kiinnostusta puhujaa kohtaan. Tämä luon hyvän pohjan tulevaisuuden yhteistyölle. Kuuntelemisen taitoa voi kehittää jatkuvasti. 

Olen itse työstänyt kuuntelemisen taitoa jo vuosien ajan. Minun on päivittäin muistutettava itseäni asiasta ja välillä joudun oikein nipistämään itseäni muistuttaakseni aktiivisesta kuuntelusta ja aidosta läsnäolosta. Olen pikku hiljaa löytämässä tapoja, jolla palautan ajatukseni tähän hetkeen. Esimiestyön ohella tämä on psykoterapeutin merkittävimpiä työkaluja.  Omasta kokemuksesta olen huomannut, että aito kuunteleminen vaatii energiaa. Ihmisen ajatukset kulkevat nopeammin kuin puhe. Näin on ihan luonnollista, että ajatukset harhailevat ja ajatuksia täytyy palauttaa.

 

Muita artikkeleita tässä kategoriassa: « Esimiehen tärpit Esimiestyön tavoitteellisuus »

Jätä kommentti