Johtajuuden eri puolia: kova ja pehmeä

Mielestäni yksinkertaiset työkalut ovat parhaita. Sain tilaisuuden osallistua Pekka Järvisen luennolle ja esittelen muutamia sieltä mukaani ottamia työkaluja. Tiitistetysti voidaan ajatella, että työntekijöiden onnistuessa työssään, on myös esimies onnistunut työssään. Tällöin työyhteisöllä on kyky toimia yhdessä ja hommat luistaa. Kaikilla on onnistumisen ja työn hallinnan tunne.

Työssä on tärkeää pysähtyä ajattelemaan, jotta virheet eivät toistuisi. Usein meillä on näennäistä kiireettä. On hyvä miettiä, mikä on todellista kiirettä. Minusta tätä kuvaa hyvin esimerkikki matkanteosta; usein meillä on niin kiire soutaa, ettei meillä ole aikaa käynnistää moottoria. Tämä esimerkki pysäytti minua miettimään levollisuuden ja tasapainoisuuden merkitystä. Välillä on tärkeää pysähtyä miettimään, mikä voisi auttaa? Usein nämä asiat löytyvät itse työstä. Mikä on olennaista? Mikä on meidän toiminnan tarkoitus? Nämä kysymykset kuvaavat perustehtävää. Perustehtävällä on taipumus hämärtyä ja korvaantua ajan saatossa. Johtajan tehtävänä on pitää perustehtävä kirkkaana mielessä. Esimies on siis kävelevä perustehtävä.

Johtajuudella on eri puolis ja niitä on kuvattu seuraavasti:

KOVA PUOLI                               PEHMEÄ PUOLI                              

Jämäkkyys                                    Kuunteleminen

Selkeät päätökset                       Ymmärtäminen

Lujuus                                          Pehmeys

Koko organisaatio                        Yksilö

Valvonta, seuranta                        Luottamus, vapaus

Etäisyys                                         Läheisyys

Työnantajan edustaja                  Työkaveri

Johtajuuden eri puolet kuvaavat ääripäitä. Johtajan juleee käyttää molempia eri puolia, sillä alaiset eivät käyttäydy kaavamaisesti. Johtajan tehtävänä on taiteillan tilanteen mukaan korostaen eri puolia. Se on taitolaji ja vaatii harkintaa ja tunneälyä.

Muita artikkeleita tässä kategoriassa: « Polyvagaalinen teoria Puolustaminen »

Jätä kommentti